Никос Дендиас за Афганистан: Границите на ЕС трябва да бъдат защитени, мигрантите не трябва да се използват като политически инструмент

Източник: Focus-news

Атина. Външните граници на Европейския съюз трябва да бъдат защитени и мигрантите не трябва да се използват като политически инструмент. Това подчерта министърът на външните работи на южната ни съседка Никос Дендиас по време на видеоконференция на външните министри на ЕС, предава ANA-MPA.

Извънредното заседание се проведе за обсъждане на развитието на ситуацията в Афганистан.

Дендиас заяви, че евакуацията на всички граждани на ЕС е спешен приоритет и приветства плановете на някои държави-членки на ЕС да включат в евакуацията афганистанци, които са работили като преводачи за гръцките сили в страната, като част от мисията на НАТО, и техните семейства, според съобщение на външното министерство.

Министърът каза на своите колеги, че ЕС трябва да подчертае необходимостта от представително правителство в Афганистан и от това талибаните да зачитат основните права и свободи, да гарантират защитата на жените, непълнолетните и малцинствата, както и на културното наследство.

Дендиас предупреди, че миграционните потоци ще се увеличат и трябва да се предотврати нова хуманитарна криза. В тази връзка той призова за споразумение и сътрудничество по въпроса и ясно послание към трети страни като Турция, че мигрантите не трябва да се използват за политически средства.

Превод и редакция:Тереза Герова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *