ТАСС: В Узбекистан са приземени 46 афганистански самолета

Източник: Focus-news

Ташкент. През последните два дни ВВС на Узбекистан принудително приземиха 46 афганистански самолета на летището в Термез. Това съобщиха от пресслужбата на Главната прокуратура на Узбекистан, цитирана от TACC.

„Самолетите бяха приземени принудително на международното летище Термез; на тези самолети имаше общо 585 въоръжени военнослужещи, които се опитаха да пресекат незаконно въздушното пространство на Узбекистан“, каза Хайет Шамсутдинов, ръководител на пресслужбата на Главната прокуратура. Отбелязва се, че в хода на принуждаването на въздушните нарушители да кацнат, е възникнал сблъсък между самолет МиГ-29 на ВВС на Узбекистан и двуместен военен самолет Embraer-314 на афганистанските ВВС. В резултат на сблъсъка и двата самолета са се разбили, пилотите им са катапултирали успешно.

Съобщава се също, че през тези два дни 158 граждани на Афганистан нелегално са преминали границата на Узбекистан в района на Термез и са били задържани от узбекските граничари. Експертите обаче смятат, че потокът от бежанци от тази страна няма да спре за дълго време.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *