ПГ на ГЕРБ – СДС внесе в Конституционния съд искане за установяване на противоконституционност на указа на президента Румен Радев за назначаване на служебното правителство

Източник: Focus-news

София. ПГ на ГЕРБ – СДС внесе в Конституционния съд искане за установяване на противоконституционност на указа на президента Румен Радев за назначаване на служебното правителство, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Искането внесоха депутатите от ГЕРБ – СДС Даниел Митов, Анна Александрова и Радомир Чолаков. От ГЕРБ поискаха незабавното отстраняване на министър Кирил Петков.

„Преди малко ПГ на ГЕРБ – СДС внесе искане за установяване на частична противоконституционност при назначаването на служебното правителство, а именно свързана с назначението на министър Кирил Петков, който се оказа, че е с двойно гражданство“, коментира Даниел Митов. По думите му Българската Конституция ясно казва, че хората, назначавани за министри, трябва да отговарят на условията за народни представители. „Ако министър Кирил Петков е имал двойно гражданство, това означава, че е нарушена Конституцията“, подчерта още Митов. Според него трябва а се установи ясно дали Кирил Петков е имал двойно гражданство към момента на своето назначаване. „С една простичка молба не можеше да се откажеш от гражданство“, подчерта още той. Даниел Митов попита дали президентът Радев е знаел, че към момента на издаване на указа, че министър Кирил Петков има двойно гражданство.

От своя страна Радомир Чолаков заяви, че когато искаш да посветиш усилията на изграждането и реформирането на една страна, трябва да бъдеш лоялен към тази страна и да си нейн гражданин. „Това е безапелационно. Има практика на Конституционния съд по този въпрос. Ако България е последователна правова страна, би трябвало в този случай да се приложи същия аршин. Съжаляваме, не е приятно, но това е логиката“, каза още Чолаков.

Анна Александрова изтъкна, че ГЕРБ-СДС има правно основание да сезира Конституционния съд. „Смятаме, че министър Петков следва да носи отговорност пред българските граждани и те да узнаят има ли той двойно гражданство“, допълни още Анна Александрова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *