„Независимая газета“: Талибаните се върнаха на власт не без помощта на световните сили

Източник: Focus-news

Москва. Противно на прогнозите, които отреждаха на афганистанското правителство още няколко месеца съществуване, талибаните победиха много по-бързо в конфронтацията с Ашраф Гани. В неделя Кабул беше обкръжен и неговите власти започнаха преговори за капитулация. Без да чака края им, Ашраф Гани напусна страната. Сравнително леката победа на талибаните, които успяха да завладеят цялата страна за няколко седмици, може да се обясни лесно. Правителството на Гани остана без чужда подкрепа. Нямаше държави, желаещи сериозно да се борят с талибаните. Експертите не изключват възможността за негласно международно споразумение за предаването на Афганистан на нови господари, пише руският вестник ”Независимая газета”.

Съдбата на Кабул беше решена в края на седмицата, когато паднаха най-големите градове в страната: Мазар-и-Шариф, Херат и Кандахар. Опитът на правителството на Ашраф Гани да разчита на формациите на таджики, узбеки и хазари се провали. Тъй като силите на НАТО бяха силно съсредоточени върху завършването на евакуацията, до неделя Кабул по същество беше без военно прикритие. Същевременно във вторник президентът на САЩ Джо Байдън категорично заяви, че отбраната на Афганистан е задача на афганистанската армия, а не на американската. „Похарчихме над един трилион долара за 20 години. Ние сме обучили и оборудвали над 300 000 афганистански военнослужещи със съвременна техника. И афганистанските лидери трябва да обединят силите си“, каза той.

Талибаните не щурмуваха града, където все още са разположени американски войски. Те обградиха Кабул и започнаха преговори с правителството на Ашраф Гани, обещавайки да ги завършат в рамките на няколко дни. Това решение вероятно се дължи на факта, че и ООН, и ЕС, и САЩ недвусмислено са заявили, че няма да признаят талибанското правителство, ако то бъде установено чрез въоръжено завземане на властта. Въпреки това разговорите в Кабул изобщо не приличат на разговор на равни. Жителите на Кабул и държавните служители, които започнаха да напускат града в неделя, признаха с действията си, че става въпрос за капитулация, а не за разделение на властта. В края на деня се появиха първите съобщения, че самият Ашраф Гани е сред избягалите.

Директорът на Втори отдел на руското външно министерство Замир Кабулов призова страните в конфликта „да се откажат от користния егоизъм и да започнат сериозни преговори за бъдещото коалиционно преходно правителство на Афганистан“. Нямаше осъждане на настъплението на талибаните или обещания за намеса в ситуацията с оръжия от страна на Москва.

В коментар на „Интерфакс“ академик Виталий Наумкин, научен директор на Института за източни изследвания на РАН, предполага, че по -рано е постигнато споразумение за прекратяване на огъня, „за създаването на преходно правителство, което ще включва някои елементи от предишния режим . “ Според експерта зад този сценарий стоят САЩ и Руската федерация.

„Първоначално не се говореше за руска намеса, особено след като руските представители имат контакти с талибаните, дори посолството не е затворено. Москва вероятно ще има неутрална позиция по отношение на случващото се в Афганистан, особено след като талибаните едва ли ще посегнат на границите на държавите от Централна Азия “, каза Владимир Сотников, старши изследовател в Института за източни изследвания на Руската академия на науките. Той вярва, че Китай ще заеме различна позиция, тъй като има споразумение с талибаните, което ще стане известно след окончателната смяна на властта в Афганистан.

Наистина първият претендент за признание на новите господари на страната е Китай. С развитието на настъплението на талибаните Китай, който споделя обща граница с Афганистан, е принуден да пренастрои своята пропагандна машина и да подготви своите граждани да признаят движението. Първият сигнал беше публикуването на снимка в медиите, на която китайският външен министър Ван И стои до ръководителя на политическото крило на талибаните, мула Абдул Гани Барадар. Преговорите между тях се проведоха през юли в китайския град Тиендзин.

Реалността е, че крахът на властите в Кабул създаде много сериозен проблем както за Китай, така и за Русия. Пекин обвинява силите на религиозния екстремизъм, че дестабилизират ситуацията в автономния район Синдзян Уйгур в Китай. Според Reuters Китай прави всичко възможно, за да попречи на сепаратистите да намерят убежище на контролираната от талибаните територия. От друга страна, Китай декларира, че се придържа към курса на ненамеса във вътрешните работи на други страни. Затова Пекин е изключително предпазлив в коментарите си за събитията в Афганистан. Ван И си позволи само да каже, че се надява страната да води „умерена ислямска политика“.

Китай има морално предимство пред Вашингтон и Москва. В края на краищата той никога не се е борил с афганистанците. Лин Минван, експерт от университета „Фудан“ в Шанхай, казва, че китайският подход е прагматичен. „Как управлявате държавата си е Ваша работа. Просто не докосвайте Китай. „

Но желанието на Пекин да стои настрана от суматохата в съседната държава предизвиква у част от потребителите на Интернет в Китай недоумение, дори критика. Един от потребителите на популярната социална мрежа Weibo написа: талибаните взривиха статуите на Буда в град Бамиян пред целия свят (през март 2001 г.). „Не трябва ли да чертаем линии пред тях, които не могат да бъдат пресечени?“ Коментарът е много характерен, тъй като будизмът е една от традиционните религии на Китай, като много вярващи следват неговите предписания.

South China Morning Post посочва друг фактор, който пречи на Пекин да си измие ръцете над трагедията в Афганистан. Много китайци живеят в бившите републики на Съветския съюз – Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан. Повечето от тях са собственици на малки предприятия. Това означава, че ако бойци от групировки като „Ислямска държава“ започнат да проникват в тези страни, това ще принуди Китай да защити своите граждани.

Оттук и необходимостта от разширяване на взаимодействието с Русия. „След като талибаните завземат властта, ще бъде по -трудно да се изкорени контрабандата на наркотици, атаките на бойц-единаци и други екстремистки престъпления. Това подтиква Русия и Китай да координират действията си. Нещо повече, Русия ще трябва да защитава сигурността в задния си двор, а Китай ще трябва да предотвратява влизането на врагове в Синдзян “, каза Су Чан, експерт от Китайската академия за социални науки.

В тази връзка съвместните учения на китайски и руски части, които току -що приключиха в Китай в пустинята Гоби, набират широк резонанс. В тях участваха над 10 хиляди войници. Вестникът на китайското министерство на отбраната посочи, че маневрите имат за цел да подобрят координацията на командването, разузнаването и обмена на информация на бойното поле.

Същевременно от публикациите на китайските медии следва, че има фактори, които могат да усложнят сътрудничеството на сили, които се противопоставят на разпространението на насилие извън Афганистан. Базираният в Пекин Global Times пише подробно за пресконференция на пакистанския външен министър Шах Мехмуд Куреши, в която обвинява индийското разузнаване за атентата срещу автобус с китайски инженери на 14 юли в Северен Пакистан.

Но Индия и Пакистан са членове на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), която според Москва е призвана да играе роля в борбата със заплахата, идваща от Афганистан. Ще успее ли тази организация да реализира потенциала си в ситуация, когато между Ню Делхи и Исламабад се разпали нов спор?

Според политолога Аждар Куртов, ако човек трябва да се страхува от външната експанзия на талибаните, това важи преди всичко за Пакистан, а не за северните съседи на Афганистан. В интервю за НГ той припомни, че евентуален талибански поход на север също предизвикваше тревога през 90 -те години, когато движението превзе Кабул за първи път. Но тогава нищо не се случи: само съюзниците на движението се опитаха да пробият границата и може да се опитат да го направят и този път. Вярно е, отбелязва експертът, че сега и централноазиатските държави, и Русия са по -силни, отколкото през 90 -те години. „Но нека не забравяме за Пакистан, в който има огромни територии, населени с пуштуни и който на практика има открита немаркирана граница с Афганистан. Там трябва да очаквате проблеми. В началото обаче талибаните ще бъдат заети с вътрешни работи и те просто няма да имат време и енергия за външни приключения “, каза Куртов.

Сотников също смята, че основните задачи и интереси на талибаните са в Афганистан, а не извън него. Във външната политика движението, според него, най-вероятно ще се опита да се съсредоточи върху т. нар. Братски мюсюлмански държави, финансирали по някакъв начин талибаните: преди всичко Катар и Саудитска Арабия.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *