Макрон: Франция се застъпва за сътрудничество с Русия, САЩ и европейските страни по Афганистан

Източник: Focus-news

Париж. Франция е готова активно да насърчава сътрудничеството между Русия, САЩ и ЕС за разрешаване на ситуацията в Афганистан, включително чрез Съвета за сигурност на ООН. Това заяви френският президент Еманюел Макрон в телевизионно обръщение след заседание на Националния съвет за отбрана на Франция, цитиран от TACC.

„Връщането към стабилността трябва да стане с активна политическа и дипломатическа работа в Съвета за сигурност на ООН. Афганистан не трябва да се превръща в рай за терористи, какъвто беше. Това е условие за мир и стабилност в света в лицето на общия враг – тероризмът и тези, които го подкрепят. „В това отношение ние ще направим всичко, за да могат Русия, САЩ и Европа да си сътрудничат ефективно, тъй като нашите интереси съвпадат“.

В близко бъдеще Париж възнамерява да предложи съвместни инициативи с Лондон за нормализиране на положението в Афганистан, добави Макрон. „Проведох разговори с Борис Джонсън. В близко бъдеще възнамеряваме да предложим съвместни инициативи за Афганистан“, каза френският лидер, без да даде никакви подробности за мерките, които се подготвят.

Също така Франция, заедно с Германия и други страни от ЕС, ще разработят програма за подпомагане на бежанците от Афганистан.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *