Лидерът на БСП Корнелия Нинова: На КСНС не стигнахме до общо заключение, че е необходима актуализация на бюджета

Източник: Focus-news

София. Ние сме „за“ актуализация на бюджета – не тази, която внася служебния кабинет, за корекции между първо и второ четене. Срещнах разбиране от страна на министъра на финансите и президента, че партиите сме свободни между първо и второ четене да правим свои предложения. Не стигнахме до общо заключение, че тази актуализация е необходима. Това каза пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова след края на Консултативният съвет за национална сигурност при държавния глава, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Сериозно обсъдихме това, че в приходната част на бюджета се предвиждат 453 милиона от Плана за възстановяване и устойчивост, който не е внесен и вероятно няма да бъде внесен скоро. Под въпрос е дали тези приходи изобщо ще дойдат до края на годината. Настояхме те да бъдат изведени от приходната част и да бъдат компенсирани с нещо друго. Това дава несигурност, че ще се покрият разходи за 454 милиона. Категорично отново заявих позиция, че при наличие на 2 милиона и 500 хиляди броя ваксини „Пфайзер“ няма нужда да се дават нови 16 милиона за още милион и половина броя ваксини, при положение че даряваме тези ваксини на трети държави. Това са излишни средства, които се дават в момент, в който не е необходимо. Поставих и въпроса по отношение на социалните разходи, Въпроса за заплащане на хората, които работят по пътищата. Не са предвидени в бюджета. Поставих и редица други социални въпроси – за преизчисляването на пенсиите“, каза още тя.

Нинова изрази мнение, че Съветът е започнал лошо, защото е имало хора, които не са желаели министър Кирил Петков да присъства.
Тя поясни, че не е обсъждан третият мандат. Корнелия Нинова подчерта, че е постигнат консенсус по отношение на въпроса с мигрантския натиск.

„Постигнахме забележителен консенсус за мерките, които трябва да се предприемат по отношение на въпроса за мигрантския натиск. Всички сме единодушни и очакваме почакваме конкретни разчети от МВР и Министерството на отбраната от какви средства имат нужда допълнително в бюджета, за да им ги осигурим, за да се посрещне мигрантската вълна. Планът на МВР и на Министерството на отбраната е готов. Аз предложих, когато изготвят своите разчети за допълнителни средства по този въпрос, да ги предоставят на нас народните представители, за да можем ние да ги внесем между първо и второ четене“, допълни лидерът на БСП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *