Корнелия Нинова, БСП: Задължителна е актуализация на бюджета, но в предложението на служебния кабинет има неща, които са смущаващи

Източник: Focus-news

София. Задължителна е актуализация на бюджета, но в предложението на служебния кабинет има неща, които са смущаващи. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в „Денят започва“ по БНТ.

„За пръв път ние заговорихме за актуализация на бюджета на 24 април тази година. Сега сме 16 август. 4 месеца по-късно се вижда, че сме били прави. Необохима е, а вече смятам, че е задължителна, за да се върне правовата държава, парламентарната република и институционалността в България. Ако сега управляваше Борисов, той нямаше да иска актуализация на бюджета. Той щеше да раздаде тези пари с постановление на Министерски съвет или от прозореца на колата си. Това беше неговият стил и той беше неправилен. При разпределението на парите в бюджета, ако има излишък, ако трябва да се дават допълнителни разходи, в парламентарна република, се случва в парламента. Служебният кабинет според мен постъпва правилно и връща нещата там, където им е мястото – в българския парламет. Що се отнася до съдържанието на това, което се предлага от служебния кабинет, има неща, които са смущаващи“, каза още Корнелия Нинова.

Тя посочи, че слуша хора, които говорят неща и от това е видно, че не са чели текста.

„Никога не сме казвали, че ще я приемем такава, каквато е. Казвали сме, че е необохдима актуализация. Ние ще подкрепим на първо четене тази актуализация, за да тръгне. Ние на първо ще подкрепим, за да тръгне процеса. Между първо и второ ще се постараем да нанесем подобрения. Ще предложим някои неща, които ни смущават“, допълни още Нинова. Според нея най-важните два въпроса са здравето и доходите.

Тя коментира и видеото с полицейско насилие и определи кадрите като потресаващи. „Решението за този въпрос е обективно разследване, съд и понасяне на отговорност“, каза Корнелия Нинова. Тя коментира, че за съжаление прокуратурата късно е изнесла информацията за разследване.
Корнелия Нинова отговори на въпрос дали трябва да има изслушване на главния прокурор по темата. Според нея не пречи той да бъде изслушан от парламента.
Лидерът на БСП уточни, че чисто юридически по конкретно дело прокурори нямат право да предоставят информация. По думите й, тъй като случаят е с много голям обществен отзвук, главният прокурор може да бъде изслушан в Правна комисия и това да се случи на закрито заседание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *