„Коммерсантъ“: „Газпром“ държи газа при себе си

Източник: Focus-news

Москва. Фактическият отказ на „Газпром“ да резервира допълнителни транзитни капацитети през Украйна за септември предизвика покачване на цените на газа в Европа до поредния исторически връх. Анализатори, интервюирани от „Коммерсантъ“, възприемат хода на „Газпром“ като опит да обосноват необходимостта от въвеждане в експлоатация на „Северен поток-2“. В същото време някои експерти свързват подобно решение с недостиг на газ за износ след аварията край Нови Уренгой на фона на повишените търсения на вътрешния пазар.

За първия есенен месец “Газпром” резервира само 0,65 милиона кубически метра на ден допълнителни мощности на украинската газопреносна система (ГПС), или 4% от обема, предлаган от оператора на ГПС. Това се доказва от данните на унгарската система за резервиране на капацитет Регионална платформа за резервации. Като цяло компанията може да резервира допълнителен транзит в размер на 15 милиона кубически метра на ден, което правеше през предходните месеци. На въпрос на „Коммерсантъ“ защо този път компанията не е резервирала тези съоръжения, от „Газпром“ не отговориха.

Решението на „Газпром“ доведе до факта, че цените на газа в Европа подновиха поредния си максимум. И така, в 18:27 ч. московско време (съвпада с българското) септемврийските фючърси по индекса TTF се търгуваха на 47,9 евро за 1000 кВтч. В Европа в продължение на няколко месеца цените на газа продължават да се покачват на фона на голямото търсене, рекордно ниските запаси в съоръженията на подземните хранилища на газ (ПХГ) и накрая, поради аварията в производството на „Газпром“ в завод близо до Нови Уренгой на 5 август. В резултат на аварията доставките на газ за Европа по газопровода Ямал-Европа са намалени наполовина или с 25 милиона кубически метра на ден.

Решението на „Газпром“ да не увеличава доставките на газ за Европа, въпреки техническата наличност на такава възможност и рекордно високите цени, може да е свързано с целта на компанията да демонстрира значението на „Северен поток 2“, смята старшият директор на Fitch Group за природните ресурси Дмитрий Маринченко.

Може да се предположи, че „Газпром“ се стреми да демонстрира, че без „Северен поток 2“ Европа може да се сблъска с недостиг на газ, както и да постигне максимално запълване на тръбопровода след пускането му в експлоатация“, казва експертът.

„Газпром“ намеква на Европа за необходимостта от изваждането на „Северен поток 2“ от третия енергиен пакет на ЕС, казва Станислав Митрахович, изследовател от Финансовия университет при правителството на Руската федерация. Според измененията на директивата на ЕС за газа от 2019 г. морските газопроводи се признават за част от вътрешно -европейската газова мрежа – поради това „Газпром“ вероятно няма да може да запълни „Северен поток-2“ със собствен газ не повече от 50%. Досега опитите на компанията да извади тръбопровода от този регламент бяха неуспешни.

Второто обяснение защо „Газпром“ е резервирал само 4% от наличния обем, според Митрахович, е необходимостта да се задоволи вътрешното търсене на газ.

„Газпром“ сега има приоритет – изпомпването на газ в руските съоръжения за подземни хранилища, които бяха повлияни от изминалата студена зима “, предлага експертът.

В същото време Станислав Митрахович отбелязва, че 15 милиона кубически метра съставляват малка част от дневния обем на износа.

Според „Газпром“ от януари до 15 август тази година компанията е увеличила значително износа на газ за редица европейски страни, по -специално за Германия, с 41,5%. В същото време през август неговите среднодневни доставки за чуждестранни потребители са с 9,4% по -високи от преди година. Този ръст обаче беше повлиян, наред с други неща, от значително увеличение на доставките за Китай по газопровода „Силата на Сибир“.

Напротив, Хайко Ломан, експерт по пазарите на газ в Германия и ЕС, отбелязва, че доставките на руски газ за ЕС все още са на „изключително ниско ниво“.

Германският анализатор има три възможни обяснения за това. По този начин „Газпром“ използва силата си на европейския пазар, за да поддържа цените на високо ниво“, каза експертът. Втората причина, според Ломан, може да бъде, че компанията оказва натиск върху Европа да завърши проекта „Северен поток-2“.

Експертът също не изключва, че „Газпром“ просто не може да достави повече: „Компанията трябва да запълни празните си складови бази в Русия, както и да изпомпва допълнителни обеми за Турция, което е предвидено в договорни задължения“. Освен това анализаторът отбелязва, че последиците от пожар в производствените мощности на „Газпром“ близо до Нови Уренгой за доставките на газ биха могли да бъдат по -сериозни, отколкото първоначално се очакваше.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *