Десислава Атанасова, ГЕРБ – СДС: Не бива да се бави връчването на мандата нито на втората, нито на третата политическа сила

Източник: Focus-news

София. Три партии вече са завили, че са готови да предложат състав на Министерски съвет, т.е. не бива да се бави връчването на мандата нито на втората, нито на третата политическа сила. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ- СДС Десислава Атанасова пред журналисти след края на Консултативният съвет за национална сигурност при държавния глава, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Заявихме отново на президента, че считаме, че трябва да започне бързо да се движи конституционната процедура, да се връчи мандата на нас като втора политическа сила. Заявили сме, че ще върнем веднага мандата. На България спешно й е нужно правителство“, каза още тя.

„Не успяхме да разберем кога ще бъде връчен втория мандат на нашата политическа сила. Аз заявих на президента, че трябва максимално бързо да действа. Конституцията не е указала срок за втория мандат, но не е указала и условия. Той не може да ползва връчването на втория мандат като условие за подкрепа или неподкрепа на какъвто и да е акт на Народното събрание“, допълни председателят на ПГ на ГЕРБ- СДС.

Атанасова посочи, че на Консултативния съвет са били представени данни относно мигрантската криза, но не е уточнявана обща позиция.

Тя допълни, че в началото на Съвета е бил обсъден и въпроса с гражданството на министъра икономиката Кирил Петков.

„Многократно беше повдигнат въпросът, включително още в началото на заседанието, за допускане на определени лица до Консултативния съвет. Има Закон за Консултативния съвет и има определен ред, по който се допускат външни лица. Участващите в гласуването от страна на непарламентарните сили подкрепиха искането на президента г-н Петков да бъде допуснат. Представителите на парламентарните групи гласуваха „против“. Считаме, че в момента не е ясно с какво гражданство е г- н Петков – дали само българско, или с българско и канадско. Все пак на този Консултативен съвет нивото на класификация е поверително. Не може гражданин на чужда държава да присъства на такъв тип разговори и срещи“, поясни Десислава Атанасова.

Тя посочи, че само председателят на ПГ на „Демократична България“ Христо Иванов не е гласувал за това министър Петков да не бъде допускан до Съвета.

Атанасова допълни, че от ГЕРБ-СДС са против актуализация на бюджета. „Считаме, че този дебат не следва да се води в президентската институция“, каза тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *