Военнослужещи и техника от Военновъздушните сили и от Сухопътните войски продължават да оказват помощ за потушаване на големия горски пожар в района на село Югово

Източник: Focus-news

София. Близо три седмици военнослужещи със специализирана техника от състава на Българската армия оказват помощ за погасяването на полските и горските пожари, възникнали в различни райони на страната. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. Във въоръжените сили са подготвени да защитят и подпомогнат населението при природни бедствия 22 формирования, разпределени в 5 зони. Те се поддържат в готовност за действие и изпълняват задачите си във взаимодействие с държавните органи, министерства и ведомства и органите на местната администрация.

От 22 юли до 12 август тази година в гасенето на пожари, възникнали в различни райони на страната участваха 11 формирования от състава на Сухопътните войски и военнослужещи и 1 вертолет „Кугър“ от състава на Военновъздушните сили.

В този период в изпълнение на задачите по гасене на пожари участваха общо 453 военнослужещи със 78 единици техника. Извършени са 385 водохвърляния с нальот 48 часа от вертолет „Кугър“.

Военнослужещите помагаха в гасенето на полски и горски пожари, възникнали в района на с. Планиново, община Тополовград, в землището на гр. Твърдица, в землището на село Брягово, община Хасково, в района на с. Розино, община Карлово, в землището на с. Старосел и с. Кръстевич, община Хисаря, в землището на с. Свирачи, община Ивайловград, в землището на с. Петрово, община Сандански, в района на село Михилци, община Хисаря, в района на селата Долна Махала, Горна Махала, Иван Вазово, община Калояново.

По искане на ръководството на ВИК – Пловдив от 4 август Сухопътните войски предоставиха 4 водоноски тип АЦПВ – 1200 за аварийно водоснабдяване на населени места на територията на област Пловдив за срок от 3 месеца.

На 12 август военнослужещи от 24-а авиационна база – Крумово с вертолет „Кугар“ се включиха в дейностите за погасяването на пожара, възникнал в района на Боровец в Рила планина. Огънят беше обхванал над 15 декара иглолистна гора в труднодостъпен район с надморска височина 2150 метра. Благодарение на помощта от въздуха пожарът беше максимално ограничен, въпреки промените в посоката на вятъра. За близо 4-часовата борба с огнената стихия бяха изпълнени 15 захода и хвърлени 24 тона вода. От 12.00 ч. екипажът на вертолета се включи и в потушаването на големия горски пожар, възникнал в Родопите, в труднопроходимия район на село Югово, община Лъки.

Същия ден 48 военнослужещи от зенитно-ракетния дивизион и 3-и механизиран батальон на 61-а механизирана бригада заедно с рота от Служба „Военна полиция“ с 9 единици техника оказаха помощ за потушаването на пожара, възникнал край село Черничево, Община Хисаря, Област Пловдив.

Военнослужещи и техника от Военновъздушните сили и от Сухопътните войски продължават и днес да оказват помощ за потушаване на големия горски пожар в Родопите в района на село Югово, община Лъки. Тази сутрин от 08.00 ч. 31 военнослужещи от 4-и артилерийски полк – Асеновград се включиха в гасенето на пожара на терен. Вертолет „Кугар“ с екипаж от 24-а авиационна база Крумово излетя в 9.17 ч. , за да участва в гасенето на пожара чрез обливане на терена с вода от въздуха. Вертолетът разполага с противопожарен контейнер с външно окачване „bambi bucket”, с вместимост до 2 т. вода.

Действията на военнослужещите са в координация с Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и останалите институции, които участват в гасенето на огъня.

Гасенето на пожари от въздуха е сложна екипна работа, която изисква висока концентрация по време на полета и отлична комуникация и взаимодействие между всички членове на екипажа на вертолета и пожарникарите на земята, за да се постигне максимална ефективност при овладяване на огнената стихия.

Неоценима е и помощта на военнослужещите от Сухопътните войски, които помагат за овладяването на огнената стихия в труднодостъпни райони.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *