Началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов: От 22 юли до сега над 500 военнослужещи от Сухопътните войски са подпомагали дейностите по овладяване на пожарите

Източник: Focus-news

София. От 22 юли до сега над 500 военнослужещи от Сухопътните войски са подпомагали дейностите по овладяване на пожарите. Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в интервю за предаването „Денят започва“ по БНТ. „Българската армия изпълнява редица задачи за принос към националната сигурност в мирно време. Има създадена организация. Страната е разделена на 5 зони, където се подготвят, планират и действат формирования за овладяване на последствията от бедствия и аварии. 22 формирования са само за пожари. От 22 юли до сега над 500 военнослужещи от Сухопътните войски са подпомагали дейностите по овладяване на пожарите. Има създадена оперативна процедура. Много е важна ролята на общинските и областните щабове. За да можем ние да действаме, трябва да има инициативен документ от областните управители. Окуражавам действията на областните управители, от които се изисква иницииращият документ. Системата работи“, посочи Ефтимов.

„Вчера постъпи искане за формирование от Сухопътните войски за пожара край Пловдив вчера. Общо 48 летателни часа и 385 водохвърляния са направени в рамките на тези пожари. Около 800 тона вода са хвърлени от въздуха в борбата с пожарите от вертолетната авиация“, заяви той.

„От 2015 г. в държавата има определено ниво на амбиция за гасене на пожарите и държавата поддържа 4 хеликоптера. Правим всичко възможно да увеличим броя на вертолетите. Догодина се надявам да имаме възможност да се реализира модернизация на самолетите „Спартан“, за да могат и те да се използват за гасене на пожари. Това значително ще увеличи способностите на авиацията“, добави Ефтимов.

Зам.-командирът на ВВС бриг. ген. Петьо Мирчев по сочи, че от 27 юли до вчера ВВС са участвали в гасенето на горски пожари край Твърдица, Розино, Старосел, Михилци, Ястребец, а от вчера вертолетът „Кугар“ е насочен и при пожара над село Югово. „Вертолетите се използват в такива местности, които са трудно достъпни за останалите дейности. Масова практика е в такива места да се използват въздушни средства за гасене на пожари. От всеки водоем с дълбочина над 2 м може да се вземе вода за гасене на пожари. Тази операция е един от най-сложните видове подготовка. Вертолетът работи на пределни режими и се изисква максимална концентрация“, допълни той.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов по сочи, че по случая с падналия МиГ-29 при Шабла черната кутия все още е в България, като от страна на ВВС и Министерство на отбраната е свършено всичко. По думите му сега се водят преговори с Русия, като всички действия са координирани с Военна прокуратура и МВнР. „Чакаме отговор от Руската страна. Мисля, че се правихме добре със задачата по намирането на тази черна кутия. Имаше много теории на конспирацията, ни нито НАТО е намесено, нито сръбските колеги. Отричам категорично да е свален самолетът“, допълни той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *