„Ден“ (Украйна): Зеленски смени главнокомандващия на украинската армия

Източник: Focus-news

Киев. Президентът на Украйна Владимир Зеленски реши да освободи генерал-полковник Руслан Хомчак от поста главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна (ВСУ), пише киевският ежедневник „День“. Това съобщи на 27 юли на брифинг в Киев прессекретарят на държавния глава Сергей Никифоров. От думите му следва, че Хомчак е назначен на поста първи заместник-секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНБО) вместо Михаил Ковал.

Новият главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна е генерал-майор Валери Залужни, който преди това е бил командир на войските на оперативната армейска група „Север“ в Донбас.

„Главнокомандващият въоръжените сили на Украйна Руслан Хомчак излиза в оставка. Това е решението на президента. Владимир Зеленски не се съмнява в патриотизма на Хомчак, лоялността към клетвата и професионализма, но президентът иска да види синергия между Министерството на отбраната и Въоръжените сили на Украйна. Не виждаме такова взаимодействие, но виждаме конфликти“, каза говорителят.

От обясненията на запознати в украинските медии, може да се заключи, че уволнението на Хомчак е свързано с конфликта му с министъра на отбраната на Украйна Андрий Таран.

Още през зимата Хомчак, заедно с командира на военновъздушните сили (ВВС) Сергей Дроздов и началника на Генералния щаб Сергей Корнийчук, заведоха дело срещу Министерството на отбраната, след като Таран им направи забележка в резултат на вътрешно разследване.

Припомняме, че заповедта за назначаването на Хомчак на поста командващ въоръжените сили на Украйна бе подписана от Владимир Зеленски на 21 май 2019 г. От 31 май същата година Руслан Хомчак е член на СНБО.

Що се отнася до неговия наследник, Валери Залужни, от 2018 до 2019 г. той е бил първи заместник-командир на обединените сили, началник на Съвместния оперативен щаб на въоръжените сили на Украйна. От 2019 г. е командир на оперативното командване Север.

По-рано президентът на Украйна уволни генерал-лейтенант Валерий Кондатюк от поста началник на Службата за външно разузнаване на Украйна, а след това бяха отстранени ръководителите на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Андрей Наумов и Руслан Баранецки.

Превод и редакция: Иван Христов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *