„Канал 5“ (Македония): Спасовски и Заев се срещнаха с патриарх Вартоломей в Истанбул, поканиха го на визита в Скопие

Източник : Focus-news

Истанбул. Отговаряйки положително на поканата на Вселенския патриарх Вартоломей, докато беше премиер да посети централата на Вселенската патриаршия в Истанбул, председателят на СДСМ Зоран Заев, придружен от министър-председателя на служебното правителство Оливер Спасовски, реализира посещението, което е преминало в сърдечна атмосфера, както съобщава правителствената пресслужба, предава скопският телевизионен „Канал 5“.

Спасовски и Заев поздравиха Вартоломей за коледните празници и го поканиха да посети Македония и вярващите, сред които Вселенският патриарх се радва на голямо уважение.

„Срещата в централата на Константинополската патриаршия се проведе в уютна обстановка и в сърдечен разговор беше изразена надежда тази година патриарх Вартоломей в дух на толерантност и разбиране да продължи да насърчава диалога за намиране на решения на всички въпроси, пред които са изправени вярващите по света “, се казва в съобщение на правителствената пресслужба.

Синодът на Македонската православна църква – Охридска архиепископия (МПЦ-ОА) беше информиран за посещението на Спасовски и Заев при Вселенския патриарх и го благослови. Потвърждавайки това, говорител на Синода, епископ Тимотей изрази очакването въпросът за автокефалния статут на МПЦ-ОА да бъде обсъден на една от сесиите на Вселенската патриаршия.

Че Вселенската патриаршия работи за даване на автокефален статут на МПЦ-ОА потвърждава и епископ Тимотей, който каза, че има устно потвърждение от Фенер, че е много активен по този въпрос. Преди това, през май миналата година, Вселенският патриарх Вартоломей заяви, че в духа на любовта и единството се разглежда искането на Главата на Македонската православна църква Стефан да се признае автокефалията на МПЦ.

„Църквата Майка разглежда всеки случай в духа на любовта и единството и както винаги се стреми към духовната полза и спасението на вярващите“, заяви тогава Вартоломей. Изявлението му дойде в момент, когато Сръбската православна църква отново започна да говори публично за възобновяване на диалога с МПЦ-ОА.

Очаквано, коментира „Канал 5“, МПЦ-ОА се фокусира върху решаването на въпроса със статута си чрез Константинополския патриарх, особено след признаването на Православната църква в Украйна (ПЦУ). Факт е, че след разрешаването на спора за името с Гърция, Вселенската патриаршия и Гръцката православна църква гледат позитивно и съчувствено на МПЦ и необходимостта от установяване на специален църковен статут и по този начин на законното място в православния вселенски ред.

Превод и редакция: Иван Христов

За още новини от света, натиснете ТУК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *